door Marc Boijens
In de huidige wereld is de professional er in twee smaken: werknemer en zzp’er. Maar om toekomstbestendig te zijn, moeten organisaties veranderen. En dat brengt veranderingen op het gebied van arbeidsrelaties met zich mee. Ziedaar de opkomst van een nieuwe arbeidsvorm: de Hybride Professional. Een professional die naast inkomsten uit een onderneming ook inkomsten heeft uit loon of pensioen.
Deze flexibele arbeidsvorm heeft zowel voor de organisatie als voor de professional belangrijke voordelen. Een voordeel voor de organisatie is bijvoorbeeld dat kennis behouden blijft en er tegelijkertijd nieuwe kennis binnenkomt. De Hybride Professional is de “meest externe interne”; flexibel, energiek en gemotiveerd. Dat is goed voor de productiviteit en verkleint de kans op uitval en hoge reorganisatiekosten. Bovendien kan hij een voorbeeld zijn voor andere medewerkers als het om persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap gaat. Verder past de hybride vorm perfect bij nieuwe manieren van werken zoals co-creëren en intuïtief experimenteren.
Wat levert het de Hybride Professional op? Die kan vanuit een vaste basis zijn vleugels uitslaan. Hij is flexibel op het moment dat hij een stap in zijn carrière wil maken of de organisatie van hem vraagt om een stap naar buiten te zetten. En omdat hij ook naar buiten is gericht, ziet hij tijdig of zijn persoonlijke ontwikkeling nog wel in lijn is met die van de organisatie. Het is een ideale arbeidsvorm voor de ondernemende professional die op zijn best is als hij twee of drie activiteiten naast elkaar uitvoert, maar niet per se zzp’er wil worden.
Ik kan hierover meepraten, want ik ben een Hybride Professional! Een dierbare oud coach omschreef mij ooit als een “optioneel ingesteld persoon”. Ik voelde al een tijd dat mijn interesses, ideeën en ambities steeds meer over de grenzen van één werkgever heen groeiden en besloot in 2015 om “full time” in dienst te blijven en daarnaast “any time” met andere activiteiten aan de slag te gaan.
Die mindset geeft mij veel energie. En past bovendien bij mijn beeld van de organisatie van de toekomst, die afhankelijk van het vraagstuk een coalitie vormt.
Voordat de Hybride Professional een “gangbaar fenomeen” kan worden, moeten organisaties een aantal vooroordelen overwinnen. Zoals het idee dat “iets buiten het bedrijf nooit positief kan zijn voor het bedrijf”. Of dat met het naar buiten treden van de professional er kennis weglekt naar de concurrent. Veel werkgevers hebben de opvatting dat loyaliteit ondeelbaar is en dat iemand zijn energie maar één keer kan inzetten. En blijven vasthouden aan een minimaal 40-urige werkweek. Het is belangrijk dat werkgevers “hun” Hybride Professionals leren vertrouwen en dat er een relatie ontstaat waarin de plannen van de professionals om activiteiten buiten loondienst te ontplooien openlijk kunnen worden besproken.
Ik ben ervan overtuigd dat de tijd meer dan rijp is voor de Hybride Professional. Nu wordt het tijd om de markt te helpen zich open te stellen voor deze nieuwe vorm. Ik laat zelf al zien dat het werkt: zowel in de organisaties waarvoor ik werk als voor mezelf. Herken je je in mijn verhaal? Zet ook die stap en lever zo een bijdrage aan de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.