Selecteer een pagina

Johan BouwmeesterNaam: Johan Bouwmeester
Woonplaats: Almere
Baan in loondienst: Programmamanager Gemeente Almere
Eigen onderneming: Consultancybureau JOHAN (sinds 2010) en maatschap OnTheGood over waardegedreven leiderschap.
Wat weten weinig mensen van je? Ik heb veel meubels in eigen huis zelf ontworpen en gemaakt, variërend van stoelen en tafels tot bedden en wandmeubels.
Bovenaan mijn bucketlist: De publicatie van mijn volgende boek over waardegedreven leiderschap en lancering daarvan in een nationale conferentie in het voorjaar van 2017!

Eén been
Ik combineer omdat ik het nuttig en interessant vind om met één been in een grote organisatie te staan als werknemer en met de andere in de samenleving als ondernemer. Ik weet waar mijn klanten het over hebben. Ik heb zelf ook in die posities verkeerd en ben nog steeds onderdeel van een groter geheel. Andersom merk ik dat door mijn ervaringen buiten de gemeente, ik met een frisse blik kan blijven kijken.

Gek!
Grappig genoeg denken veel mensen bij de gemeente dat ik al jaren geleden bij de gemeente vertrokken ben! Terwijl ik er de afgelopen 6 jaar voor een groot deel van mijn tijd actief ben gebleven. Maar dan denken veel mensen dat ik dat deed vanuit het eigen bedrijf. Verder merk ik dat veel Almeerse collega’s het moedig of interessant vinden dat ik twee werelden combineer en een aantal ervan zouden het ook graag zelf willen doen. Maar er zijn ook Almeerse collega’s die zich afvragen of ik wel goed bij mijn hoofd ben: kiezen voor de onzekerheid van het ondernemerschap terwijl je bij de gemeente een prima salaris en veel zekerheid hebt.

Om te binden
Ze denken en werken goed mee bij de Gemeente. Zij plaatsen dit enerzijds in het perspectief van goed werkgeverschap (ruimte bieden aan de talenten van mensen), maar ze willen ook graag mensen blijven binden. Zo kreeg ik in plaats van een reductie van mijn dienstverband een langdurige periode van onbetaald verlof. De ervaringen die ik op doe deel ik straks met de organisatie, zoals vraagstukken rondom verantwoording, loyaliteit, integriteit, maar ook vragen rondom de arbeidsrechtelijke positie.

Cao afspraken
Toen ik als wandelende pilot startte – dus een deel van mijn uren en salaris inleverde bij de gemeente – was de eerste hobbel de cao-afspraken. Onbetaald verlof voor een langere periode, waarin je ook nog eens geld mag verdienen leek in eerste instantie niet mogelijk. Het duurde enige tijd voordat we de formele afspraak op juridisch aanvaardbare wijze op papier hadden staan. Verder ervaar ik dat het combineren van twee agenda’s – en dat bedoel ik heel letterlijk – soms tot problemen kan leiden.

Energie
Ik haal heel veel inspiratie en energie uit mijn dubbelrol! En ik hoop dat ik dat ook terug kan geven aan de mensen met wie ik werk. Zowel bij de gemeente als bij de organisaties met wie ik werk vanuit mijn eigen bedrijf.

Comments

comments